Antalya Depresyon Terapisi


Antalya Depresyon Terapisi

Antalya Depresyon Terapisi başlığı altında kaygı ve depresyon arasındaki ilişikiyi detaylıca anlatmaya çalıştım. Burada okuyacaklarınla, kaygı bozukluğu ve depresyon belirtileri ortaya çıktığında neler yapabiliceğini öğrenebilirsin. Çoğu kişi kaygı ve depresyonu birbirine karıştırıyor. Çünkü depresyon çoğunlukla kaygı bozukluğuna eşlik ediyor. Kaygı ve depresyon tedavisi birlikte ele alınmalıdır. Antalya Psikolog sitesi için, anksiyete bozukluğu ile başlayan, aşırı hüzün, çökkünlük ve bitkinlik hali olan depresyon hakkında bu yazıyı kaleme aldım. Eski neşeni kaybetmiş olabilirsin. Coşku veren şeylere karşı ilgi ve istek duymak istiyorsan bu yazım ilgini çekebilir.

Kaygı Bozukluğu ve Depresyon Nedir?

Depresyon Nasıl Geçer?

Kaygı, içimizden ya da dışımızdan gelen uyaranlara karşı bedensel ve ruhsal tepkilerin eşlik ettiği aşırı korku halidir. Eğer belli bir düzeyde kaygı duymazsak harekete geçip kendimizi koruyamayız. Sonuçta işlevselliğimizi kaybederiz. Ortada gerçek bir neden yokken kaygı duymaya başlamış ve kaygının şiddeti orantısız ve sürekli hale gelmiş olabilir. Kendini depresyonda hissediyor, kaygınla baş etmekte zorlanıyor olabilirsin.  Antalya depresyon terapisi için baş vurabileceğin bir çok uzmana sahip. Depresyon tedavisi yapan Antalya ‘da uzman psikolog, psikiyatrist, psikoterapiste başvurabilirsin.

Depresyon Testi İle Depresyonunu Ölç

Kaygı bozukluğu ve depresyon belirtileri için sitemizde depresyon ve kaygı testi var. Doldurabilirsiniz. Bu sayfada Back Depresyon Ölçeği ile depresyon seviyeni ölçebilirsin. Ekranda sonuç üretiliyor.  Buna göre depresyonda mıyım değil miyim, anlayabilirsin.  Eğer sonuç yüksek çıktıysa, Antalya depresyon terapisi ve depresyon tanısı için klinik psikolog ve psikiyatristle dolu. Hemen başvur. Depresyondan kurtulmak mümkün. Daha fazla okumak için tıklayın.

Kaygı Bozukluğu ve Depresyon Belirtileri Nedir?


Anksiyete (kaygı) bozukluğunun belirtileri bilişsel, duygusal, davranışsal ve fizyolojik olarak ortaya çıkar. Panik atak anında zihnimizden olumsuz düşünceler daha sık geçmeye başlar. Düşüncelerimiz yaşadıklarımızı aşırı genelleyerek, karamsar ve umutsuz bir tablo sunar. Bu yüzden başımıza geleni felaketleştiririz. Yoğun korku, huzursuzluk, endişe, çaresizlik ve panik duyarız. Kaygımızı arttıracak durumlardan kaçınır, karşılaşınca da donakalırız. Bedenimizde çarpıntı, kan basıncı değişiklikleri, nefes darlığı, boğazda düğümlenme, boğulma hissi duyarız. Ayrıca yutma güçlüğü, bunaltı, kusma, ishal, karın ağrısı, sık idrara çıkma gibi belirtiler oluşur. Cinsel isteksizlik, terleme, kızarma, sıcak basması, baş dönmesi, bayılma hissi veya bayılmalar görülür. Kas gerginliği gibi değişimler yaşarız.

Genel Kaygı Bozukluğu 

Psikolojik bir rahatsızlık olan kaygı bozukluğu birçok farklı kaygı çeşidine verilen genel bir tanımdır. Sosyal fobi, genel kaygı bozukluğu, panik bozukluğu, panik atak, obsessif-kompalsif bozukluk ve özgül fobiler  kaygı bozukluklarının en yaygın karşılaşılan çeşitleridir. Böyle bir rahatsızlık yaşayan kişiler hayatlarını sürdürmekte birçok alanda sıkıntı çekerler. Yaşamlarında bir şekilde kaygılarıyla baş etseler de, bir süre sonra depresyonun da eşlik ettiği bir duygu durumuna düşebilirler.

Kaygı Ve Depresyon Birbirine Karışmıştır

Kaygı bozukluğuna depresyonun eşlik etmesi oldukça yüksektir. Major depresyon yaşayanların yarısı herhangi bir kaygı bozukluğundan muzdariptirler. Depressif kişiler genellikle kaygılı ve korkuludurlar. Ancak kaygı genellikle depresyondan önce gelir. Travma sonrası stress bozukluğu (TSSB) bir kaygı bozukluğuna eşlik eder ve genellikle depresif duygu durumunu geliştirir. Özellikle kaygı bozukluğunda depresyona nazaran geçmiş aile yaşantılarının etkisi daha çoktur. Tabiki genetik yatkınlığın da kaygı ve depresyonu geliştirici bir etkisi vardır.

Şu sıralar ülkemizde ve dünyada yaşanan KOVID-19 salgının hepimizi kaygıya boğduğunu sanırım inkar edemeyiz. Evde kalmak, sosyal izolasyon depresyona ve kaygı bozukluğuna temel hazırlar. Klinik olarak kaygı bozukluğu teşhisi bulunan birisinin böylesi gündemlerle kaygısının tavan yapması elde değil. Ruh sağlığı yerinde, normal olanların bile 2016 yılında yaşanan olaylar sonucunda olmadığı kadar kaygıları yükselmiştir. Hepimiz daha çok kaygı duyarken, giderek yalnızlaşıyoruz. Kendi içimize çekiliyor, belki de yavaş yavaş bir çeşit depresyon yaşıyoruz. Tıpkı Türkiye genelinde olduğu gibi, Antalya’da uzman psikolog arayan birçok kişi, depresyon ve kaygı bozukluğu yaşayıp yaşamadığını merak ediyor. Antalya depresyon terapisi en çok aranan terim oldu. İnsanlar depresyon nasıl geçer merak ediyor.

Depresyon Neden Kaygıya Eşlik Eder?

Kaygı bozukluğu korku ve tedirginlik halinden daha fazla bir şeydir. Kaygı bozukluğu yaşayan kişi bir şeylerden başkaları için o kadar korkutucu olmasa da, dehşet içinde korku duyar. Kaygı bozukluğu yaşayan birçok kişi düşüncelerinin mantıksızlığını kabul eder, ancak o düşüncelerin önüne geçip duygularını yatıştıramazlar. Kaygı bozukluğu ile depresyon bir döngü içinde oluşurlar. Eğer kaygı duyarsanız, bir şeylerin yanlış gideceğinden, beklenmedik şeyler olacağından, felaket senaryoları ve olumsuzlukları genelleştirici düşüncelerin ağına düşersiniz. Başarısızlığa uğrayacağınız hissi sizi depresyona sürükler.

Kaygı Bozukluğu ve Depresyon Sebepleri Nelerdir ?


Depresyonun bir çok sebebi olabilir. Ailede depresyon ve anksiyete bozukluğu geçmişi olan kişiler daha yatkın.  Özellikle majör depresyon, kalıtsaldır.  Hayatımızda beklenmedik olaylar olur. Ölüm, kayıp, iflas, sevgiliden ayrılma gibi. İlişkilerimizde çatışma yaşıyor, bir türlü çözüm bulamıyorsak yine psikolojimiz bozulur. Giderek daha depresif ve kaygılı oluruz. Böyle durumlar psikolojik destek ile çözülebiliyor.

Bazı Kişiler Daha Kolay Depresyon ve Kaygı Bozukluğu Geçirir 

Kişilik özellikleri, yetiştirilme tarzı, belli kişilik bozuklukları daha kolay depresyona girmeye sebep olabilir. Borderline kişilik bozukluğu, narsisistik kişilik bozukluğu ve şizoid kişilik bozukluğu olanlar sık sık depresyona girebiliyor. Mükemmeliyetçi kişiler, hata yapmaktan korkan kişiler sürekli kaygı yaşarlar. Kaygı bozukluğu depresyona neden olur.

Bazı Hastalıklar Depresyon Yapıyor

Kronik hastalıklar, bedensel şikayetler, fibramiyalji gibi kas ve iskelet ağrıları da depresif ve kaygılı yapar. Hormonlardaki dengesizlik en iyi depresyon sebebidir. Mesela tiroit hormonunun bozulması, kalp damar rahatsızlıkları gibi. Depresyon tedavisine başlamadan önce genel bir check up yapılmalıdır. Önemli bir rahatsılık olup olmadığı incelenmelidir.

Kaygı Bozukluğu ve Depresyon Tedavisi

Umarım Antalya depresyon terapisi başlıklı yazım ilgini çekmiştir. Depresyon tedavisi yapan doktorlar kullanılan depresyon ilaçları daha hızlı sonuç almak isteyen hastalar için ilk başvurulan yöntem olduğunu söylüyor. Ancak, buna ek olarak psikoterapist ve psikolog ile konuşma tedavisi oldukça etkilidir. Sadece depresyon ilacı kullanıyor olmak, kalıcı bir çözüme kavuşmak için yeterli olmayabilir. Kaygı ve depresyondan kurtulmak için psikoterapi desteği almayı ihmal etmemelisin. Daha ayrıntılı bilgiye ihtiyaç durasan Antalya psikoloji sitemizde kaygı ve depresyon hakkındaki diğer yazılar ilgini çekebilir.

Antalya Sosyal Fobi Güncesi

©2019 Klinik Psikolog, Psikoterapist, Ali Bıçak, Her Hakkı Saklıdır.

Antalya Psikoloji içeriğini sürekli yeniler, yeni içerikler üretmeye devam eder.