Terapi Şeklimiz

Terapi Şeklimiz

Terapi Şeklimiz sayfasında, bizlere başvuran danışanların ihtiyacı olan terapi yöntemlerini tanıtmak istedik.  Psikolog, psikoterapist, evlilik terapisti, cinsel terapist desteği arayan danışanların sorunlarını çözümleyecekleri terapi çeşitlerini sayfamızda okuyabilirsiniz. Antalya terapi başlıklı sayfamızda, ‘Bireysel Terapide; Öngörüşme, Bireysel Değerlendirme Görüşmeleri, Değişim ve Direnç Görüşmeleri’  alt başlıklarını okuyacaksınız. Cinsel Terapi Şeklini tanıttığımız bölümde de benzer süreçlerden söz edeceğiz.

Bireysel Terapi Şekli

Antalya ‘da Terapi için başvurduğunuzda randevu saatinde kurumumuzda sizi asistanımız karşılayarak size bir dosya açar ve tarafınızdan doldurulacak form ve anketleri size sunar. Ardından kurumumuzun terapisti sizinle buluşarak, yaklaşık 50 dakika süren bir görüşme yapar. Terapistiniz, bu görüşmede yaşadığınız sorunlara dair bir fikir edinmek amacıyla küçük müdahalelerde bulunur ve sorunlarınıza dair bakış açınızı yakalamaya çalışır. İşte ön görüşmede sizi terapiye getiren sorununun ne olduğu, bu sorunun nasıl, ilk ne zaman, hangi yaşam olayı ile ortaya çıktığı araştırılır.

Antalya Terapi’ de Öngörüşme

‘Ne oldu da işler daha da kötüye gitti? Yaşanan sorunlardan kim, nasıl ve ne kadar etkilendi? Danışanın yakınları probleme dair ne düşünüyor ve neler yapıyor? İyi durumlarda işler nasıl yolunda gidiyordu? Terapi boyunca bireysel olarak hangi hedef, amaçlara ulaşmak istiyorsunuz? Nasıl bir müdahale planı yapılacak, kaç oturum, hangi sıklık ve ne kadar sürecek?’ gibi sorulara cevap aranmaya çalışılır.

Öngörüşmeye danışanlara okunacak kitap ve izlenecek filmler listesi verilir.

Öngörüşmenin ardından, terapiye devam etme kararı alırsanız, en az 2 seans bireysel değerlendirme görüşmesi planlanır. Bu görüşmeler olanaklarınız doğrultusunda ister bir hafta içinde, isterse haftada bir olacak şekilde tamamlanabilir.

Antalya Terapi Değerlendirme görüşmelerinde, terapistiniz, kendi içinizde ve dışınızda yaşadığınız çatışmalara dair her türlü dugunuzu dile getirmenize fırsat sağlar. Bireysel öykü formu ile original ailenizdeki bireyler ve bu bireylerin hem bir birleri, hem de sizinle olan iletişim ve etkileşim modellerini araştırır. Orijinal ailenizle ilgili her türlü duygu, biliş, davranış ve tutumların izleri sürülür ki şimdiki sorununuza netür yansımaları olabileceği hakkında fikir sahibi olunabilsin.

Bireysel psikolojik danışmanlıkta, yapılan değerlendirme görüşmelerinde yaşam hikâyenizde karşılaşmış olabileceğiniz her türlü kayıp, yoksunluk, travma ve hayal kırıklıklarının kişiliğinize ve terapiye getirdiğiniz soruna ne tür yansımaları olabileceğini keşfetmeye çalışılır.

Bu görüşmelerde ve devam eden terapi seansları boyunca, başta Bilişsel ve Davranışçı kuram olmak üzere, gerektiğinde Analitik, gerektiğinde EMDR, Duygu Odaklı, Aktarım Odaklı, Transaksiyonel Analiz gibi bir çok farklı terapi ekollerinden yararlanılır. Yapılan bu değerlendirmeler sonucunda bu kuramlardan biri ya da bir kaçına göre bir formülasyon geliştirilir ki sizin amaçladığınız değişim ve gelişimlere ulaşmanıza rehberlik edilebilsin.

Bireysel danışmanlığa devam ederseniz, değerlendirme görüşmelerinin akabinde ihtiyaç ve olanaklarınıza göre haftada bir, 60 dk. sürecek olan bireysel görüşmeler planlanır. Bu süreç, ilişkisel, bilişsel, duygusal, davranışsal ve sonlandırma aşamalarını kapsar. Her aşamada kaç seans çalışılacağını tamamen sizin ihtiyaç ve olanaklarınız belirler. Bu süreç 5 ila 10 ve daha fazla seans arasında değişebilmektedir.

Bu görüşmelerde, seans içinde ortaya konulan her türlü bilgi, istek ve arzular doğrultusunda yaşamınızda uygulayabileceğiniz ‘ev ödevleri’ şeklinde oyunlar oluşturulabilir ve sizden gelecek seansa kadar uygulamanız istenebilir. Böylece siz hem seanslarda yaşantısal olarak iyileşirken, hem de seans dışında bu iyileşmeleri sürdürmüş olursunuz.

Uyguladığımız bütün terapi şekillerinde olduğu gibi, bireysel psikolojik danışmanlık sürecinde de gizlilik ve mahremiyet ilkesine sıkı sıkı bağlı kalarak çalışmalarımızı sürdürürüz. Seansta dile getirdiğiniz her türlü bilgi, yaşantı, duygu, yargılanmadan, eleştirilmeden ve her hangi bir akıl verme ve tavsiyede bulunulmadan, koşulsuz bir şekilde kabul edilerek dinlenir. Zira yaşadığınız her anın, sizin içinizde bir karşılığının olabileceğiniz varsayarak, her ne olursa olsun, özgür bir şekilde ve güven içinde dile getirmenizi sağlamak bizim en temel sorumluluğumuzdur.

Cinsel Terapi Şekli

Randevu saatinde kurumumuzda sizi asistanımız karşılayarak size bir dosya açar ve tarafınızdan doldurulacak form ve anketleri size sunar. Değerlendirilen bu form ve anket sonuçları ışığında cinsel danışmanımız sizinle buluşarak, tercihen her ikinizin de katılacağı 50 dakikalık bir görüşme yapar. Terapistiniz, bu görüşmede ilişkinizde yaşadığınız cinsel uyumsuzluk hakkında bir fikir edinmek amacıyla küçük müdahalelerde bulunur ve her birinizin bu uyumsuzluğa dair bakış açınızı yakalamaya çalışır. Bu görüşmenin amacı kim haklı kim haksızdan ziyade, ortaya konan bu soruna dair bütüncül ve sistemik bir bakış açısı elde etmektir.

Sistemik bütüncül bakış açısı, yaşanılan sorunda, ‘kim nasıl davranıyor, hangi tutum içinde, sorundan kim nasıl etkileniyor, uyumsuzluğa çift nasıl uyum sağlıyor?’ gibi soruları araştıran bir yaklaşımdır. Probleme ilişkin farklı bakış açılarının olabileceğini varsayar ve bu bakış açılarını öne çıkarmaya çalışır. İşte ön görüşmede çiftin sorununun ne olduğu, bu sorunun nasıl ortaya çıktığı araştırılır ve yaşanılan rahatsızlığın kaynağının tek kişiden ziyade her bir bireye bağlı olduğu üzerine odaklanmaya çalışılır. Ortada bir cinsel uyumsuzluk var ise bunun çiftin ortak sorunu olduğu üzerine vurgu yapar.

Öngörüşmede, soruna dair bireysel farklılıklar nasıl ve nezaman ortaya çıktı ve nasıl yıkıcı hale geldi? Ne oldu da işler daha da kötüye gitti? Yaşanan sorunlardan kim, nasıl ve ne kadar etkilendi? Çiftin kendi ailesi problemi biliyor mu? Buna dair ne düşünüyor ve neler yapıyor? İyi durumlarda işler nasıl yolunda gidiyordu? Her biriniz, cinsel terapi boyunca bireysel olarak hangi hedef, amaçlara ulaşmak istiyorsunuz? Nasıl bir müdahale planı yapılacak, kaç oturum, hangi sıklık ve ne kadar sürecek? gibi sorulara cevap aranmaya çalışılır.

Öngörüşmeye katılan her çifte cinsel konularda okunacak kitap ve izlenecek filmler verilir. Terapinin başlaması ile birlikte, terapi boyunca, farklı disiplinlerden uzmanlarla işbirliği kurulur. Danışanlar terapinin ilerleyen süreçlerinde Urolji, Jinekoloji ve Psikiatri uzmanlarına kontrol için başvurmaları istenir.

Öngörüşmenin ardından, terapiye devam etme kararı alan çiftlerle, en az 2’şer seans bireysel ve bir seans çift olmak üzere toplam 5 seanslık değerlendirme görüşmeleri planlanır.

Bu görüşmeler çiftin olanakları doğrultusunda ister bir hafta, isterse bir ay içinde tamamlanabilir. Değerlendirme görüşmelerinde, danışman her bir çifti ayrı ayrı dinler. Eşlerden her birinin cinsel uyumsuzluk problemine dair yaşadıkları her türlü dugularını dile getirmelerine fırsat sağlar. Öykü alma yoluyla çiftin kendi original ailesindeki bireyler ve bu bireylerin hem bir birleri, hem de danışan ile olan iletişim ve etkileşim modellerini araştırır. Eşlerin orijinal ailelerinden aktardıkları her türlü duygu, biliş, davranış ve tutumların izleri sürülür ki şimdiki sorunlarına ne tür yansımaları olabileceği hakkında fikir sahibi olunabilsin.

Cinsel danışmanlıkta yapılan değerlendirme görüşmelerinde her birinin yaşam hikâyesinde karşılaşabileceği her türlü kayıp, yoksunluk, travma ve hayal kırıklıklarının danışanın kişiliğine ve yaşadıkları cinsel uyumsuzluğa ne tür yansımaları olduğunu keşfetmeye çalışır. Danışanlardan her birinin, cinsellik ile ilgili bilişsel çarpıtmaları keşfedilir, süreç içinde bu çarpıtmalar doğru olanlarla değiştirmelerine rehberlik edilir.

Değerlendirme görüşmelerinde başta Bilişsel ve Davranışçı kuram olmak üzere bir çok terapi modeli kullanılır. Gerektiğinde Analitik, gerektiğinde EMDR, Hipnoz, Duygu Odaklı, Aktarım Odaklı, Transaksiyonel Analiz gibi bir çok farklı terapi tekniklerinden yararlanılır. Yapılan bu değerlendirmeler sonucunda bir formülasyon geliştirilir ve çiftin yaşadığı cinsel sorunun çizümü, değişim ve gelişim müdahelelerine karar verilir.

Cinsel Danışmanlıkta, eşlerle yapılan bireysel ve çift görüşmelerin ardından yapılan bireysel ve sistemik değerlendirmeler doğrultusunda her iki eşin katılacağı çift seansları başlar. Çiftin ihtiyacına göre bu seanslar haftada bir, 60 dk. sürecek şekilde planlanır. Bu süreç, ilişkisel, bilişsel, duygusal, davranışsal ve sonlandırma aşamalarını kapsar. Her aşamada kaç seans çalışılacağını tamamen çiftin ihtiyaç ve olanakları belirler. Bu süreç 5 ila 10 seans arasında değişebilmektedir.

Bu görüşmelerde, çiftin seans içinde aktardığı her türlü bilgi, istek ve arzular doğrultusunda ev ortamında uygulayabileceleri ‘ev ödevleri’ şeklinde oyunlar oluşturulur ve çifte gelecek seansa kadar uygulamaları istenir. Uygulamalarla ilgili gerekli notları seansa getirmeleri istenir. Böylece danışanlar hem seanslarda yaşantısal olarak öğrenirken, hem de öğrendiklerini seans dışında pekiştmiş olurlar.