Hipnoz Nedir ?


Hipnoz Nedir?

Hipnoz Fenomeni Nedir ?

Hipnoz hemen herkesin merak ettiği bir fenomendir. Her fenomen gibi ünü kulaktan kulağa yayılmıştır ve hakkında birçok bilgi kirliliği bulunmaktadır. Hipnoz nedir, hangi alanlarda kullanılır diye merak ediyorsanız bu yazı ilgini çekebilir.

Hipnoz Nedir?

Hipnoz, bir psikoterapist eşliğinde bilinç durumunda bir değişikliğin yaşandığı farklı bir bilinçlilik durumunu tarif eder. Hipnoz, kişinin kendi isteğiyle ortaya çıkan aktif bir çabanın sonucudur. Hipnoz olan kişi daha yüksek bir farkındalık seviyesine ulaşır. Kimse, istemeden hipnoz olamaz. Hipnotizan,  hipnoterapistin telkinleri  ile kendi çabası ve isteği ile hipnoz olur. Hipnoz bir uyku hali değildir.

Hipnoz Hangi Alanlarda Kullanılır?

Hipnoza en yatkın kişiler bile, hipnoz olana kadar hipnoz altında ortaya çıkacak yeteneğinin farkında olmazlar. Hipnoz olunca, uyanıkken annesinin, eşinin, yakınlarının söylediği hiçbir sözün zihnini hipnozdaki kadar etkilemediğini fark ederler. Hipnoz deneyimi yaşarken, hipnoterapistin telkinleri ile ilişkide olduğumuz diğer insanların bizi etkilemesinden daha güçlü etkileniriz.

Hipnoz Hangi Alanlarda Kullanılır?

Dünya genelinde insanların çoğu hipnoza yanıt verir. Bir dolandırıcının bankamatikten gidip kendi hesabına para yatırmasını isteyen kişi de hipnoz altındadır. Eylemini yaptıktan sonra gerçekleri fark etse de artık geç olmuştur. Sahibinden.com da arabasını satmak isteyen kişinin rapora istemesi de hipnozdur. Farmakolojik araştırmalarda, bir ilacın gerçek etkisini araştırırken deneklere verilen ilaçların etkisinin benzer olduğu plesoba etkisindeki kişiler de hipnozdadır. Hipnoz olağanüstü bir fenomen değildir. Sosyal baskı altındaki birey, bir otoritenin buyruğuna boyun eğen birey de bir tür hipnoz altındadır. Hipnoz, telkinlere açık olmanın değişik biçimlerinde kendini göstermektedir.

Hipnoz Nedir ? Hipnoterapi Yöntemleri Nelerdir?

Hipnoz konusunda farklı tartışmalar yüz yıldır yapılsa da artık hipnoz olgusu birçok otorite tarafından kabul edilmektedir. İster hipnoza yatkın olun, ister olmayın hipnotik durum bir kez deneyimlendiğinde, tıpkı bisiklete binmeyi öğrenmekte olduğu gibi, hipnoz olan kişinin davranış ve tutumlarında birtakım değişimler olabileceğine dair genel bir kabul vardır.

Kimler Hipnoz Tedavisi Yapabilir?

Tıpkı EMDR ve diğer psikoterapi teknikleri gibi hipnoz, hekim ve psikolog gibi psikoterapi alanında eğitim almış, bilimsel açıdan deneyimli ve eğitimli uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Hipnoz altındaki danışanın tepkilerini, geri bildirimlerini anlamlandıracak ve gerekli tepkileri verecek kapasitede psikoloji kuramlarına hakim uzmanların yapabileceği bir terapi tekniğidir. Hipnoz olmak istiyorum diyenlerin, öylesine hipnoz edilmesi değildir hipnoz. Hipnozun amacı ve yönelimi terapide belirlenmelidir. Üstelik hipnozun başarılı olması, hipnoz olmak ve hipnoz etmek isteğinden çok, uzman ve danışan arasında kurulacak güvenli ilişkide gizlidir. Terapötik alyans, teröpatik ittifak diye tabir edilen, danışan-hipnoterapist arasındaki güvene dayalı ilişki oluşmadan gerçekleştirilecek bir hipnoz seansı yarar sağlamaktan uzaktır. Bu durumda hipnozda elde edilen deneyim iyileşmeye hizmet edemez. Bu yüzden, terapist ve danışan arasındaki yeterli uyumun sağlanması, danışanın hipnoz olmasını kolaylaştırır. Aynı zamanda iyileşme için fırsat sağlar.

©2019 Klinik Psikolog, Psikoterapist, Ali Bıçak, Her Hakkı Saklıdır.

www.antalyapsikoloji.net içeriğini sürekli yeniler, yeni içerikler üretmeye devam eder.